ויקיפדיה זו האנציקלופדיה החופשית שכל אחד יכול לערוך, השיא של הווב 2.0 – הקורא הוא גם הכותב, המשתמש הוא גם ספק התוכן. אבל יש קבוצה מסויימת שלא יכולה לערוך בוויקיפדיה העברית. וזה לא כי העריכות שלה לא טובות – זה פשוט כי הם לקוחות אוראנג’, ובוויקיפדיה העברית נאלצו לחסום אותם – את כולם – לכמה שבועות.
בוויקיפדיה כל אדם יכול לערוך כל דף. אם השינוי לא נכון או לא טוב – אפשר גם להחזיר לגרסה הקודמת. אם לא מסכימים אם שינוי הוא טוב או רע – פותחים דיון (ויש לכל ערך דף שיחה יעודי) ומדברים על זה, ומגיעים להסכמה – או של כולם או של הרוב – מה הגרסה הטובה ביותר לערך. ככה זה עובד במיזם שמבוסס על שיתוף פעולה.
לפני כמה חודשים הגיע לוויקיפדיה העברית משתמש שלא היה מוכן לשחק לפי כללי המשחק. אם מישהו היה משנה לו – הוא היה משנה בחזרה, ונלחם ולא מוותר. גם אם כמה אנשים היו אומרים לו שהשינוי לא טוב, שצריך לדבר עליו לפני שמבצעים אותו – הוא היה מחזיר לגרסה שלו. אם כבר היה מוכן לדבר – הוא היה מעליב או גורר דיונים ארוכים על שינויים קטנים – האם צריך לכתוב “ביורק” או “ביירק”, או איך לתאר בדיוק שכונה מסויימת בחיפה.
כתוצאה, גולש שהיה נכנס לערך היה יכול לראות גרסה א’, או גרסה ב’ – תלוי באיזו שנייה בדיוק נכנס. מה עושים?
הדעות נחלקו לשניים – היו כאלו שאמרו שיש להכריז עליו כטרול – אחד שרק בא להפריע. דרך ההתנהלות מול טרולים היא ביטול כל שינוי שהם עושים (כי עם הטובים באים גם הרעים) ולחסום את כתובת ה-IP שלהם מעריכת ויקיפדיה. אחרים העדיפו לנסות ולפתוח בדיאלוג, בתקווה שיהיה חבר תורם בוויקיפדיה – כי חלק מהשינויים שלו באמת היו טובים.
לבסוף הקהילה החליטה לתת לבחור צ’אנס. במשך כמה שבועות מתנדבים ניסו להסביר ולעזור, לגשר בוויכוחים ולמתן את רוח הקרב של אותו משתמש. המאמצים היו לשווא והוא המשיך בשלו ולבסוף, אחרי דיונים ארוכים, הגיעה הקהילה למסקנה שאי אפשר לעבוד איתו – אם הוא לא מכבד את הכללים – הוא לא יכול לשחק.
מאז ויקיפדיה העברית עוברת התעללות. אותו משתמש ממשיך ונכנס דרך כתובות IP שונות ועורך את הערכים לגרסאות השנויות במחלוקת שלו. הוא מקלל, מגדף, תוקף אחרים, מתעלם מדעותיהם ועושה בלאגן. הAdmins התחילו לרדוף אחריו – לחסום כל פעם, למשך זמן קצר, את כתובת ה-IP ממנה הוא ביצע את העריכות. אבל כתובות שכאלה קל להחליף, והוא היה מחליף אותן בתדירות גבוהה.
ללא ברירה – פנו למחלקות ה-abuse בספקיות האינטרנט של המשתמש הבעייתי ודרשו לנתקו, בעקבות הנזק שהוא גורם. חברי הקהילה שפנו דיווחו כי נטוויז’ן, בזק בינלאומי, xFone ואפילו החברה לאוטומציה, שמספקת את האינטרנט לספריית חיפה ממנה נהג לערוך המשתמש – כולן שיתפו פעולה. מי שמנצל את שירותי חברת האינטרנט כדי לתקוף אתרים – עושה שימוש לא סביר.
הבעיה היא שעתה הוא עבר לאורנג’, ושם הטיפול מתמהמה. ויקיפדיה לא יכולה להישאר לחסרי ההשחתות בזמן שאוראנג’ לא נוקטים בפעולה המתאימה, ועל כן – כדי להגן על עצמה – ויקיפדיה חסמה את כל כתובת ה-IP של אורנג’. נכון, אם אתם גולשים באוראנג’ – ויקיפדיה חסומה מבחינתכם. אתם לא יכולים לערוך ערכים, אתם לא יכולים להשתתף באתר או אפילו להשאיר הערה בדף השיחה. ויקיפדיה חופשית לעריכה – אבל לא עבורכם.
זהו המצב כבר כמה שבועות. אורנג’ מתעכבים, המשתמש הבעייתי ממשיך לערוך כל פעם שהחסימה פגה ובינתיים שום דבר לא קורה. ביום שבת האחרון נחסמו שוב כל כתובות ה-IP למשך שבוע, תוך ההבנה שאם אורנג’ יסירו את האיום על ויקיפדיה – אלו תשוחררנה מייד. ועתה, נשאר רק להמתין, על חשבון הלקוחות.
אנצל את הבמה הזו לקרוא לאורנג’ – טפלו בבעיה, בכל דרך שהיא. ויקיפדיה לא תסבול את ההטרדות האלה, ולא מגיע ללקוחות שלכם לקבל חסימה כללית בגלל אדם אחד. ואם אתם קוראים את זה ואתם לקוחות האינטרנט הסלולרי של אורנג’ – צלצלו אליהם ושאלו אותם למה בדיוק ויקיפדיה חסומה בפניכם, ומה הם מתכוונים לעשות בנידון.
עדכון: לאחר התמהמהות ארוכה נודע לנו היום כי אורנג’ הסכימו סוף-כל-סוף לקחת את הטיפול בנושא לשלב הבא המתבקש.
הם נתנו למשתמש הפוגע כתובת IP אחת, סטטית, אותה ויקיפדיה ממשיכה לחסום. מרגע שהדבר נודע הוסרה החסימה הגורפת מכלל משתמשי אורנג’ ועתה ויקיפדיה היא חופשית – גם עבורם.
צוות טק-וייב שמחים על תרומתנו המעטה ליצירת דיון בנושא חשוב זה.
מקסים פשוט, כל פעם מחדש מישהו בארץ מצליח להפתיע אותי בחוסר יכולת שלו לתפקד בעולם טכנולוגי, תוך התיימרות מאוד מאוד יומרנית להיות הכי מתקדם שיש.
ואיפה בדיוק הדיון במזנון או בפרלמנט של ויקיפדיה שבה קהילת משתמשי ויקיפדיה החליטה לחסום לטווח זמן בלתי מוגבל את אחת מספקיות האינטרנט של ישראל?התשובה היא שכנראה שאין, כנראה שמדובר ביוזמה מקומית של כמה מפעילי מערכת שפעלו במחשכים על דעת עצמם ומבלי להיוועץ בקהילת הוויקיפדים.מצער מאוד, פעם זה לא היה קורה בוויקיפדיה, אבל באחרונה היא עלתה על דרך אפלה.
אנונימי יקר, זה לא רציני – איפה התגובה של אורנג'? מדובר בבירור במצב *מתמשך*.
למה להפנות האשמה למפעילי המערכת במקום לספקית שמתעלמת לחלוטין מצרכניה ומאתר חשוב כמו Wikipedia?
(אלא אם תגובתך מקורה באינטרסים אישיים או קרבה לטרול המדובר)
בוויקיפדיה קיימת מדיניות להתנהלות מול טרולים, ומדיניות לחסימת טווח. הראשונה קובעת שיש לחסום כל כתובת ממנה הטרול פועל (ברשת כמו אורנג' מדובר בפול כתובות מצומצם יחסית), השנייה לא מדברת על הודעה כלשהי לקהילה. חסימת הטווח הייתה מתרחשת כך או אחרת – בין אם בתור טווח מראש או כל כתובת IP שהטרול היה משתמש בה עד למיצוי הכתובות של אורנג'. נשמע מוגזם? כבר חסמנו אותו בעשרות כתובות באותו יום.
בויקיפדיה מתוקנת לא חוסמים ספק אינטרנט שלם ללא דיון מלא ומסודר של הקהילה המקומית, אבל בויקיפדיה העברית כמה אנשים חושבים שהם יכולים לסגור בינם לבין עצמם כאלה דברים במחשכים ושזה יעבור להם בשקט.
יכול להיות שהם צודקים. נקווה שלא.
בכל מקום יש וצריך להיות אחראי, גם אז לכאורה קוד פתוח או תוכן קהילה, אם לא היה מישהו שמנווט את הסיפור הזה, אפשר להיות בטוחים שויקיפדיה ושאר האתרים הדומים לה, לא היו מגיעים להיקף שלהם כיום.
וכן, תמיד הבעיה של ארגונים ויוזמות כאלו יהיו אנשים/טרולים שינצלו את העניין הזה כדי לפגוע, להרוס ולהפריע להתקדמות ולפעילות תקינה.
לא חושב שויקיפדיה הייתה צריכה דיון בקפיטריה, או ליד המשתנות כדי להחליט על זה, כמו שזוהר אמר, יש וצריך להיות נוהל לטיפול בדברים כאלה במקרה שהרשות האחראית (במקרה הזה אורנג') לא עושה מה שצריך.
אז לבטח תוכל לספק לקוראי הבלוג הנאמנים קישור אל הדיון שבו החליטה קהילת ויקיפדיה העברית על “מדיניות חסימת הטווח” עליה אתה מדבר.
כולנו כוססים ציפורניים במתח.
השימוש בהקבלה ל”בדמוקרטיה מתוקנת” נראה קצת תלוש מהמציאות.
והיה ונרצה לבצע את ההקבלה הזו בכל זאת – כאשר מדינה דמוקרטית ככל שתהיה צריכה להגן על אזרחיה כתוצאה מפעולות טרור, היא לא עושה משאל עם כדי לחסום כבישים.
לא אמרת מילה וחצי מילה על פעילותו של הטרול וההתעלמות של אורנג' שלשיטתך עובדת גם היא ב”מחשכים”.
אני יותר מעוניין בסיבה שלפיה אורנג' מסרבים לפעול.
לא פעם ראשונה שלהם אגב.
אז אם לסכם את הדיון, לא נערך בקרב קהילת ויקיפדיה העברית שום דיון בנוגע לחסימת אורנג'.
לא נערך בקרב קהילת ויקיפדיה העברית שום דיון בעניין מתן היתר לחסום ספקי אינטרנט שלמים בכלל.
האמת הפשוטה היא שלפני כמה חודשים נוספה למערכת התוכנה של כל הויקיפדיות בעולם אופציה טכנית לחסום ספקי אינטרנט שלמים, אופציה טכנית שלא הייתה קיימת קודם לכן. ומבלי לשאול אף אחד, כמה אנשים מויקיפדיה העברית החליטו שאם האופציה הטכנית הזו קיימת, אז בהכרח יש להם “קארט בלאנש” לעשות בה שימוש מבלי לבדוק קודם מה עמדת קהילת ויקיפדיה העברית בעניין, לא באופן כללי ובוודאי שלא באופן פרטני.
לא עלתה בדעתם כנראה האפשרות שאם ויקיפדיה הסתדרה שנים רבות מבלי לחסום ספקי אינטרנט שלמים, היא תוכל להמשיך לעשות כך. בוודאי שלא עלה בדעתם לברר את עמדת קהילת הויקיפדיה העברית בעניין.
ואחר כך אותה חבורה עוד באה בטענות כלפי תאגיד מכובד כמו אורנג'?
אין שום צורך לעשות דיון, בין אם היה או לא היה, זה לא רלוונטי, ההחלטה לסלק מפרסם תוכן הרסני לא צריכה לעבור 500 שלבים בירוקרטים כדי להתבצע, יש אחריות מינימלית לבעלי תפקידים בויקיפדיה, לשמור על הערכיות של התוכן והרלוונטיות שלו מפני אנשים שלא מעונינים באמת לתרום, אלא בעיקר להציק.
האופציה הזו הוספה כנראה, כדי לתת פתרון לבעיה, אני לא משער שהם מוסיפים לעצמם אופציות על זמנם החופשי, אחרת היינו רואים הרבה דברים לא שימושיים בכלל שם.
ובפעם האחרונה שבדקתי, אורנג' הייתה הרבה פחות מארגון מכובד בארץ בכל מה שלא קשור לפרסומות, היא רחוקה מלהיות בסטנדרט העולמי הנמוך ביותר של נותן שירות, וספקית טלפוניה .
ושרותי תקשורת
אני לא חושב שזה סיכום נאמן לדיון -
לא נעשה דבר וחצי דבר מצד אורנג' כדי לטפל בבעיה של משתמש בעייתי שמנצל לרעה את שירותי האינטרנט שלהם.
אם לקהילה גדולה כמו וויקיפדיה הם לא מקשיבים – מה יקרה כשאתר קטן יוטרד על ידי משתמשים שלהם? ואולי אתה חושב שפנייה למשטרה היא היא האופציה היחידה וההכרחית במקרים כאלו?
אתה מכנה את אורנג' תאגיד מכובד, לא אתווכח – אני לקוח נאמן שלהם (סיבה נוספת למה הדבר מטריד אותי) – אבל עמדתך הלא מתפשרת, מבלי לומר דבר וחצי דבר על עיקרי הדברים (ההתעלמות של אורנג' מטיפול בלקוח הסורר) נראית לי ככזו שמקורה בקמפיין אישי שלך נגד מנהלי וויקיפדיה העברית (האם יש לנו סלב' פה, עורך הוויקיפידיה המפורסם?).
האמת הפשוטה שאם אורנג' לא טורחת אפילו להגיב על האמור לעיל – זה לא מוסיף לכבודה.
האמת הפשוטה שאם אתר קהילתי כלשהו תחת התקפה של טרול, מנהליו לא צריכים לחכות לסקרים ודיונים כדי לטפל בו – דרישה שכזו לא פרקטית ולא מתבצעת בשום מקום מקביל ששמעתי עליו.
אמת נוספת ואחרונה היא שמגיב אנונימי כמוך נכנס למוחם של מנהלי מערכת בוויקיפדיה וטוען טענות בגנותם מבלי להזדהות בשמו.
דיון על טרוליזם כנראה לא יכול להתקיים מבלי תגובות כאלו.
כדי שלא תאשימני במוסר כפול,
אני הוא צחי, ממקימי אתר זה.
אני עומד מאחורי הטענות הללו, אני זה שדירבן את זהר לפרסם את הדברים הללו אחרי ששמעתי על המקרה.
טענות על התנהלות של וויקיפדיה העברית אני שומע לעיתים – יש שיאמרו שידם קשה מדי באישור ועריכת ערכים.
להגן על וויקפדיה מאנשים שפוגעים בערכים באופן מכוון? זו פעם ראשונה שאני שומע טענה בנושא.
אם תרצה לדון על הנושא מבלי להסתתר מאחורי כינויים, אתה יותר ממוזמן לפאנל וידאו בנושא.
קפה ועוגה עלי.
אינני מאמין שאני חייב לך הסברים. ויקיפדיה עשתה את שעשתה כדי להמנע ממהלומות חוזרות ונשנות מצד הטרול. החסימה עצמה הופיעה בלוג החסימות (ומספר פעמים – שהרי חודשה מספר פעמים) וגם בהופעתה הראשונה – לא הייתה חסימת הטווח הראשונה שביצענו. היא גם נדונה במספר מקרים ובמספר דפים, טרם נמצא מי שיתנגד. אפילו עתה, כשפרסמתי בריש גלי בוויקיפדיה את דבר החסימה כדי להעלות המודעות לחוסר שיתוף הפעולה המספק עם אוראנג' – משום מה איש לא התרעם או אף היה מופתע. כנראה שהקהילה מקבלת זאת.
כיוון שנראה שאתה מכיר את ויקיפדיה, אשאיר לך המלאכה של חיפוש המדיניות דה יורה ודה פקטו.
הערה למען הסדר הטוב – למיטב ידיעתי האופציה לחסימת טווח כתובות קיימת בוויקיפדיה כמה כמה שנים. נדמה לי שקראתי את דף העזרה בנושא עוד כשהתמנתי לראשונה למפעיל מערכת.
רבותי, אפשר להירגע. מר פ הנכבד הוא ככל הנראה אחד מהטרולים הרבים שהיו בוויקיפדיה וגורשו בבושת פנים, או שמדובר במשתמש שידוע בזכות תרומתו הנכבדה לדפי שיחה במקום למרחב הערכים. בנושא הזה יש לי רק דבר אחד נוסף לומר:PDNFTT
אני גולש דרך אורנג' ועדיין יש חסימה!! למה ומה עושים?
זו שאלה מצויינת, להבנתי נושא החסימות שב בשלב מסויים בגלל ששיחררו את המשתמש הבעייתי שוב והעסק עוד לא נגמר לחלוטין. נברר הנושא ונפרסם עדכון בהתאם.
זו שאלה מצויינת, להבנתי נושא החסימות שב בשלב מסויים בגלל ששיחררו את המשתמש הבעייתי שוב והעסק עוד לא נגמר לחלוטין. נברר הנושא ונפרסם עדכון בהתאם.